Krem czekoladowy

Przed zbliżającymi się wielkimi krokami Walentynkami, postanowiłam zabrać Was w podróż do krainy czekoladą płynącej.
Na pierwszy ogień serii moich romantycznych deserów trafia jedwabisty krem czekoladowy. Jego porcja uwiedzie każdego!:)
Proporcje dla 2 osób.

- jajko - 2 szt
- czekolada gorzka - 90 g
- cukier - 2 łyżki
- sól - szczypta
- śmietanka kremówka - 2/3 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Białka rozdziel od żółtek. Czekoladę podziel na małe kawałki (posiekaj).
W rondelku podgrzej, ciągle mieszając, mleko, 1/3 szklankę śmietanki, żółtka, szczyptę soli i cukier. Masa powinna zgęstnieć, ale się nie gotować. Gorącą zalej kawałki czekolady, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą.
Masę miksuj, gdy przestygnie wlej resztę śmietanki (pozostałą 1/3 szklanki), lekko ubij mikserem.
Gotowy mus przełóż do miseczek, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Do podania: bita śmietanka, wiórki czekolady.