Kozi ser po raz drugi



Sałatka z kozim serem i bazylią
Składniki dla 4 osób:
1 długi ogórek sałatkowy
2 pomidory
½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
garść świeżych liści bazylii
2 opakowania po 80g każde (4 krążki) łagodnego białego sera koziego (u mnie „rians”)
Dresing:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra Virginie
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz
Umyj warzywa. Ogórek pokrój razem ze skórką w podłużne plasterki. Pomidory również pokrój w plasterki. Opłucz listki bazylii i osusz papierowym ręcznikiem.
Na 4 talerzach rozłóż plasterki ogórka tak aby tworzyły okrąg. Na to połóż plasterki pomidora, a na nich listki bazylii. Na środku umieść krążek koziego sera. Wokół niego zrób wianuszek z czarnych oliwek.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dresingu trzepaczką rózgową tak aby utworzyły jednolitą emulsję. Polej tak przygotowanym sosem sałatkę. Podawaj z grzankami czosnkowymi.