KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki

KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki
Uwielbiam szwedzkie klopsiki. Każda wizyta w IKEA kończy się zakupem paczki i zjedzeniem ich najpóźniej następnego dnia. Postanowiłam zrobić je swoje własne i rozpoczęłam poszukiwania przepisu. Większość jest bliźniaczo podobna więc widać taka ma być. Ja skorzystałam z przepisu ze strony IKEA i tylko lekko zmodyfikowałam wykonanie.
KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki
  • 500g mielonej łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • od siebie dodałam jeszcze 3 dodatkowe łyżki bułki tartej
Zdjęcie - KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 4 łyżki bułki tartej zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Do malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekana cebulkę, wybiłam jajko, dodałam musztardę i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Masa była dosyć luźna w związku z tym dodałam już do gotowej mieszaniny jeszcze 3 łyżki bułki tartej. Sądzę, że wszystko zależy od rodzaju mięsa, wielkości jajka i czubatości łyżeczek musztardy. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki - mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.

Zdjęcie - KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów