Kotlety z soczewicy

Kotlety z  soczewicy
  • SKŁADNIKI:
  • * soczewica - ok. 250 g
  • * jajko - 1 szt
  • * bulion - 2 szklanki
  • * czosnek - 3 ząbki
  • * majeranek - 1 łyżeczka
  • * tarta bułka - 3 łyżki
  • * sól - 1 łyżeczka
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * olej do smażenia

Soczewicę uwielbiam!

Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.

Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.

Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.

Polecam!

Zdjęcie - Kotlety z  soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:   Soczewicę dokładnie myjemy.   Namaczamy ok. 10 minut.    Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.   Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.   Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.   Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.   Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zajadamy! Smacznego!   Zdjęcie - Kotlety z  soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów