Kotlety z ryżu, warzyw i tofu

Kotlety z ryżu, warzyw i  tofu

Znów resztkowe kotlety, więc nie podam dokładnych propoprcji bo na oko robiłam :-) To taki pomysł na wykorzystanie pozostałości z obiadu.

Ale skład był taki:

- ryż z warzywami (pozostałości zapiekanki: ryż, papryka czerwona, żółta, brokuł, marchewka, przyprawy),
- tofu (dałam ok 150 g.),
- 2 łyżki siemienia lnianego lekko mielonego (tzn nie na pył),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cebula,Zdjęcie - Kotlety z ryżu, warzyw i  tofu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- natka pietruszki,
- przyprawy (sól, pieprz, asafetyda i inne),
- bułka tarta (może być bezglutenowa),
- olej.

Wykonanie:

Zmiksować "żyrafą" ryż z warzywami i tofu, dodać pokrojoną drobno cebulkę, natkę pietruszki, siemię i mąkę. Wymieszać porządnie łyżką, przyprawić, jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Uformować niewielkie płaskie kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.

Kotlety wyszły pyszne, lekko czerwone w kolorze dzięki obecności papryki czerwonej. Są równie dobre do bułki jak i na ciepło :-)
Na zdjęciu w wersji obiadowej, podane na sałacie z gotowaną na parze młodziutką marchewką i plastrami cukinii.

 Zdjęcie - Kotlety z ryżu, warzyw i  tofu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety z ryżu, warzyw i  tofu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów