Kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, krzemionkę, wapń i fosfor. Kasza jaglana oczyszcza, usuwa z organizmu toksyny i śluzy. Dzięki jej prozdrowotnym właściwościom jest zalecana przez dietetyków w diecie antyprzeziębieniowej, antydepresyjnej, antyrakowej.
Dzisiejsze kotlety są bez dodatku jajek i mąki, jeżeli chcecie uzyskać bardziej zwarte kotlety, dodajcie kilka łyżek mąki ziemniaczanej, u mnie jednak nie było takiej potrzeby. Kotlety powinny być smażone na patelni z nieprzywierającym dnem, nieporysowanej. Smażymy krótko, tylko do zrumienienia. Polecam na obiad, smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, surówek i mięs
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 400 g zielonego groszku ( u mnie mrożony )
- 2 małe cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- masło klarowane + olej
- sól himalajska do smaku
- zmielone płatki orkiszowe lub owsiane