Kotlety warzywne z dynią

Kotlety warzywne z dynią

Zdjęcie - Kotlety warzywne z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że lubicie kotleciki warzywne ? Zrobiłam takie z dodatkiem dyni piżmowej, marchewką, odrobiną cukinii, pietruszką, kawałkiem selera i natką pietruszki. Do tego jajko i bułka tarta. Wyszły bardzo delikatne i aromatyczne :-) Polecam, fajne dla dzieci :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • około 300 g dyni piżmowej
  • 3 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera
  • pół cukinii
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki kurkumy



1. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotowałam. Obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinię umyłam starłam na tarce o małych oczkach i dobrze odcisnęłam z nadmiaru wody. Dynię obrałam i również starłam na tarce o małych oczkach.
2. Na łyżce oliwy zeszkliłam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dałam do miski, dodałam jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka łyżek bułki tartej i wymieszałam.
3. Nabierałam porcje masy, formowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. U mnie kotleciki były z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej i marchewki :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotlety warzywne z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety warzywne z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety warzywne z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety warzywne z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów