Kotlety rybne z tuńczykiem i ziemniakami


Składniki:
- 250 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu zalewy)
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego)
- 4 łyżki zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej)
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Przygotować średnią miskę i wrzucić do niej: drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekaną pietruszkę oraz papryczkę chili, pokrojoną w drobną kosteczkę.Tuńczyka wyjąć z puszki i dobrze odsączyć. Przełożyć do miski z ziołami. Dodać czosnek, przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki.Ugotowane i wystudzone ziemniaki ubić na puree (można to zrobić jak jeszcze ziemniaki są ciepłe, a później dopiero wystudzić). Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodać do miski z tuńczykiem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować z masy około 10-12 kotletów równej wielkości.Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Drukuj przepis