Kotlety rybne. W r a c a m !

Kotlety rybne. W r a c a m !

Zdjęcie - Kotlety rybne. W r a c a m ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kochani, mam świadomość, że zaniedbałam bloga, i b a r d z o Was za to przepraszam.
Czasem tak bywa, są pewne 'ups and downs' i nie ma co tego roztrząsać... Głupio mi z tym i źle, a i organizm, latami przyzwyczajony do 'mojego' gotowania, źle na kupnym jedzeniu funkcjonuje i się domaga, oj domaga.
Mam nadzieję, więcej, postaram się wrócić do regularnego pisania. :)
I gotowania, oczywiście :)

To danie robiłam już jakiś czas temu, kiedy dostępna była młoda kapusta. Kotleciki można jednak śmiało zrobić i podać z czymś zupełnie innym - to już zależy od Was.

Wczoraj przytargałam do domu całą krzynkę cukinii, będę robić z niej 'p a s z t e t ' (postaram się wrzucić przepis na bloga) i leczo, o takie jak tutaj.

Do przeczytania!


Kotlety z dorsza atlantyckiego /przepis dla dwóch – trzech osób/

400g filetów z dorsza atlantyckiego /lub innej, białej ryby/, 2 jajka, 2 – 3 łyżki bułki tartej,
kawałeczek pora, drobno posiekany, ulubione zioła /u mnie posiekany rozmaryn i tymianek/, sól i pieprz do smaku
olej roślinny, do smażenia, limonka, do podania

Rybę myjemy, suszymy. Usuwany z filetów ości (jeśli jakieś znajdziemy =) ­), i drobniutko je siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do tak przygotowanej ryby dodajemy zioła, posiekanego pora, jajka i bułkę tartą. Musimy uzyskać dość gęstą masę, z której łatwo będzie się ‘kleiło’ kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Kotleciki podałam gorące, z młodą zasmażaną na maśle kapustą. Świetnie będą też pasować do puree ziemniaczanego i rozmaitych sałatek.


Smacznego!

Kategorie przepisów