Kotlety rybne po tajsku

Kotlety rybne po tajsku
Kotlety z ryb to miła odmiana od filetów smażonych lub pieczonych. Warto przygotować je w domu, mamy wtedy pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i wypełniaczy. Robiąc kotleciki dla dzieci przygotujmy łagodniejszą wersję, bez pasty curry, zamiast tego można dodać cebulkę i czosnek. W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych :-)

Zdjęcie - Kotlety rybne po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 500 g. filetów białych ryb morskich, bez skóry i ości
  • 1-2 płaskie łyżki pasty z czerwonego curry ( w zależności od upodobań smakowych )
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej roślinny do smażenia
  • bułka tarta
Rybę mielę w maszynce do mięsa, dodaję pastę curry, roztrzepane jajko i mąkę kukurydzianą. Składniki dokładnie mieszam, jeżeli masa będzie mało elastyczna można dodać więcej mąki kukurydzianej. Z masy formuję małe kotleciki o średnicy 5 cm. Każdy kotlecik delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano. Około 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i podaję ciepłe z ryżem i surówką. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotlety rybne po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety rybne po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów