Kotlety mielone z porem i pieczarkami
            M. się śmieje, że ja to już nawet zwykłych mielonych nie potrafię zrobić, bo zawsze muszę coś udziwnić ;) Bo miały być zwykłe mielone, ale oczywiście musiałam do nich coś dorzucić... W lodówce był por i kilka pieczarek, uznałam więc, że nieźle to będzie razem pasować. Por nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku, a pieczarki soczystości. Warto wypróbować na szybki obiad w środku tygodnia :) 
 
 
 
 KOTLETY MIELONE Z POREM I PIECZARKAMI 
 (4 porcje) 
 500g mielonego mięsa, 
 ok. 12 cm kawałek pora, 
 120g pieczarek,
 1 duże jajko, 
 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania, 
 olej do smażenia, 
 szczypta suszonego majeranku, 
 sól i pieprz 
 
 Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w ćwierćplasterki. 
 Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, pieczarki i por. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Formować kotlety (ja zrobiłam 8 małych), panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
 
 
 