Kotlety mielone z kalafiora
Wegański mielony? Ależ to żaden problem, by odtworzyć jednego z popularniejszych kotletów w formie roślinnej, który posmakuje nawet mięsożercom. Naprawdę! Poczciwy mielony nie tylko musi być przygotowany z mięsa, bo przy użyciu odpowiednich przypraw z kalafiora i kaszy jaglanej możemy wyczarować wspaniałe kotlety z chrupiącą panierką i to nawet w beztłuszczowej wersji, bo pieczone w piekarniku! Gorąco polecam do niedzielnego obiadu z suróweczką i ziemniaczkami, czy nawet do burgerów! Pssst... mielone kalafiorowe możecie zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą.
*
SKŁADNIKI
na około 10 mielonych z kalafiora
- 1 kalafior
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania
- 1 szklanka bulionu z warzyw
- 1 cebula
- 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki majeranku
- chlust oleju lub oliwy do smażenia
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w bulionie do miękkości. W tym czasie na oleju usmaż na złotobrązowo drobno posiekaną cebulę. Kalafiora zetrzyj na tartce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą blendera albo malaksera. Połącz go z usmażoną cebulą i ugotowaną kaszą jaglaną i dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, posiekaną natkę lub koperek. Masę zagnieć i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Ulep kotlety formując zwilżonymi olejem dłońmi kule i lekko je spłaszczając. Następnie obtocz je w dodatkowej porcji bułki tartej i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 200°C, obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Kotlety możesz również usmażyć na oleju, jednak pieczone będą bardziej dietetyczne, a równie smaczne.
*