Kotlety mielone z ciecierzycą i tzatziki z cukinii


Bardzo lubie mielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana.Dzisiaj powstaly pod wplywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde rewelacyjnie.Warto wyprobowac,polecam.
Skladniki :

gotowana ciecierzyca -1 puszka
jajko - 1 sztuka
goraca woda - 4-8 lyzek
1 cebula
maslo ghee lub olej
bulka tarta do obtaczania
Skladniki na tzaziki z cukinia:
1 mala cukinia
300 g jogurtu greckiego
1-2 zabki czosnku
1/2 cebuli
sol,pieprz
1 lyzeczka octu winnego
oliwa do polania

Wykonanie:
- ugotowana ciecierzyce rozgniesc widelcem lub zblendowac.Ciecierzyce z puszki przed uzyciem dokladnie wyplukac
- cebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle
- do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee po kilka minut z obu stron
- cukinie zetrzec na grubych oczkach tarki,posolic.Odstawic,by puscila wode,nastepnie ja odcisnac.Jogurt polaczyc z odcisnieta z nadmiaru wody cukinia,czosnkiem przecisnietym przez praske i drobniutko posiekana cebulka.Dodac 1 lyzeczke octu winnego ,pieprz i ewentualnie dosolic.Przybrac posiekana mieta i polac przed podaniem oliwa
- usmazone kotleciki podawac z cukiniowymi tzazikami i bagietka lub tluczonymi ziemniaczkami