Kotlety jajeczne ze szpinakiem
Do klasycznych kotletów jajecznych (przepis tu – klik) jako dodatek często przygotowuję szpinak. Jajka i szpinak bardzo się lubią i smakują rewelacyjnie i ostatnio naszła mnie myśl dlaczego nie wsadzić wszystkiego w kotlet. Tak oto powstały rewelacyjne kotlety jajeczne ze szpinakiem. Jak dla mnie bomba! Wielbiciele szpinaku będą zadowoleni. Podaję je z ziemniaczanym puree i szklanką kefiru. Tani, prosty obiad.
PRZEPIS NA KOTLETY JAJECZNE ZE SZPINAKIEM (6 kotletów)
Składniki :
6 dużych jajek
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczne ze szpinakiem :
Pięć jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z liści szpinaku oderwać twarde łodyżki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez pół minuty. Dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka chwil, aż cały zwiędnie wówczas przełożyć go na sito. Ostudzony i odsączony z wody szpinak przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do jajek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać surowe jajko i bułkę tartą. Formować nieduże kotleciki i układać je na talerzu. Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron aż ładnie się zarumienią.