Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego groszku

Zdjęcie - Kotleciki z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie bezmięsnego dania obiadowego.
Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Zdjęcie - Kotleciki z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • ok. 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • otręby pszenne lub owsiane /do panierowania

Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości. -Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy, groszek w całości i mąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15 minut. -Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać. -Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików. Zdjęcie - Kotleciki z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron.
Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa. Zdjęcie - Kotleciki z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów