Kotleciki z bobu w sosie kurkowym
Uwielbiane kurki i bób połączyłam w jednym daniu. Powstał pyszny jarski obiad. Bardzo szybki do przygotowania, jeśli dzień wcześniej ugotujesz więcej bobu. Bób z kremowym serkiem i dodatku aromatycznej mięty to składniki pysznych kotlecików, kurki dopełniają tylko lipcową ucztę. Pyszne na gorąco i na zimno jako składnik kanapek. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki na kotlety:
około 250 g ugotowanego bobu
200 g białego serka
1 cebula
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
4 gałązki mięty
1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 jajko
olej do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
300g kurek
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
koperek
Wykonanie:
- bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była za luźna dodać wg potrzeby 1 lub 2 łyżki bułki tartej, tak by łatwo było uformować kotlety. Odstawić masę, by stężała. Formować wilgotnymi dłońmi owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce, następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia
- umyć dokładnie kurki (najprościej wg tego przepisu), większe przekroić na pół lub na ćwiartki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dołożyć kurki i smażyć, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem
- usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym