Kotleciki drobiowe Szu Szu

Kotleciki drobiowe Szu Szu

Zdjęcie - Kotleciki drobiowe Szu Szu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotleciki szu szu to łatwe i soczyste kotleciki drobiowe smażone na nieco głębszym tłuszczu. Przepis na nie różni się od przepisu na nuggetsy z kurczaka, chociażby tym że zamiast tradycyjnej kilkuetapowej panierki, marynujemy je w gęstym sosie i później w takiej formie smażymy. Wychodzą miękkie i bardzo soczyste. Potrawy przygotowywane na głębokim tłuszczu nie są zalecane w diecie maluszków, ale w przypadku nieco starszych dzieci można już takie podać od czasu do czasu. Moja córka ma 2 latka i bardzo zasmakowały jej kotleciki szu szu. Ja polubiłam ten przepis za prostotę wykonania. W przypadku tradycyjnej panierki zawsze ubrudzę mnóstwo naczyń, zawsze się coś rozsypie i pochlapie. W przypadku tych kotlecików jest znacznie mniej bałaganu. Szu szu i gotowe. Na samym dole strony znajdziesz propozycję talerzyka obiadowego mojej córki z wykorzystaniem poniższego przepisu.

Zdjęcie - Kotleciki drobiowe Szu Szu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 14 sztuk
Przygotowanie: 20 min.
Smażenie: 20 min.
Kalorie: 180 kcal

Przepis na szybkie i przyjemne kotleciki z piersi kurczaka. Zamiast panierki, marynowane w specjalnym sosie. Szu szu i gotowe.

Tryb gotowania.

 

Składniki na kotleciki drobiowe Szu Szu

  • podwójna pierś kurczaka

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 żółtka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia


Przygotowanie kotlecików drobiowych Szu Szu

  • Pierś kurczaka pokrój na nieduże kotleciki i rozbij lekko tłuczkiem do kotletów.
  • Do miski wlej jogurt naturalny. Dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę oraz pieprz i sól. Sos dobrze wymieszaj łyżką albo mikserem.
  • Do sosu włóż kotleciki drobiowe, wymieszaj dokładnie żeby każda porcja pokryła się marynatą. Odstaw do lodówki na 30 minut lub nieco dłużej.
  • Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oleju. Na rozgrzanym nieco głębszym oleju usmaż kotleciki po obu stronach. Smaż po kilka sztuk, nie wszystkie jednocześnie. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Uwagi:

  • Kotleciki szu szu możesz zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno w porze obiadowej, jak i w formie samodzielnej zimnej przekąski na imprezie.

Kategorie przepisów