Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów

Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów

Nie będę po raz kolejny wychwalać zalet ciasta francuskiego, bo każdy je chyba zna:)

Tym razem w wersji wytrawnej, z grzybami i wyczuwalną nutą (mojego ostatnio ulubionego zioła) tymianku. Szybka, bardzo smaczna przekąska, świetnie znosząca nawet wielogodzinne oczekiwanie na wizytę gości. Polecam serdecznie!

Zdjęcie - Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów

Agata, 25 lutego 2010

Zdjęcie - Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wyciąć (szklanką) 12 kółek, nieco większych niż średnica 1 foremki na muffinki. Do każdego zagłębienia foremki włożyć po jednym tak wyciętym okręgu (nie trzeba dodatkowo natłuszczać formy). Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto. Cebulkę drobno posiekać, również usmażyć. W miseczce połączyć pieczarki, cebulkę, tymianek z jajkiem serkiem i śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wyłożonej ciastem włożyć łyżkę nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piec do momentu, gdy ciasto lekko zbrązowieje (ok. 15 min). Podawać letnie lub zimne.

Kategorie przepisów