Kostka kawowo – truskawkowa
Jak zwykle, o tej porze roku, częściej sięgam do zamrażalnika, aby zrobić miejsce na nadchodzący sezon. Kolejny worek truskawek powędrował do tego ciasta. Zestawiłam je do pary z masą kawową i musze przyznać, że to była dobra decyzja. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc możecie dodać trochę więcej cukru.
Pomysł własny
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.
Składniki na masę truskawkową:
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- szklanka zmiksowanych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę, cukier i wszystko dokładnie ubić. Dodać zmiskowane truskawki i żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na pierwszą część biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Składniki na masę kawową:
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na zastygniętą masę truskawkową. Wyrównać i przykryć dugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać polewą czekoladową.
Smacznego:)