Kostka alpejska


Jedno, co na pewno trzeba powiedzieć o tym cieście, to to, że jest jednym z najsłodszych ciast jakie jadłam. Połączenie bezy, kajmaku i bitej śmietany - robi swoje :) Ale, dla wszystkich tych, którzy lubią mocne słodkości, będzie ciastem idealnym. Generalnie jest pyszne! Miękkie, wilgotne, słodkie z nutą zakwaszonych powideł śliwkowych i ajerkoniaku, zwieńczone delikatną bitą śmietaną.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 90 g mąki
- 35 g kakao
- 1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z dodatkiem łyżeczki cukru
- 2/3 słoiczka powideł śliwkowych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 g masła
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 4 łyżki ajerkoniaku
- 250 g gotowej białej bezy lub małych bezików
- 800 g zimnej śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 70 g startej gorzkiej czekolady
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.
Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1).
250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą (fot.2) i wyłożyć na biszkopt, na warstwę dżemu. Dokładnie wyrównać powierzchnię (fot.3).
1 łyżkę żelatyny zalewać łyżką zimnej wody. Kiedy napęcznieje dolać 50 ml wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać, dodać do pozostałej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię (fot.4). Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.




drukuj przepis