Kostka alpejska

Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku śmietankowego

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Masę wylać do formy (23 x 33 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić.

Masa:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 200 g masła śmietankowego
- 1/2 l śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru

Masło ubić na puszystą masę, a następnie porcjami dodawać do niego kajmak i miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Cztery łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z masą maślano-kajmakową.

Ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą (4 łyżki). Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi.
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis pochodzi z tego bloga.

Przepisy z tych kategorii

2

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

3

Kakaowy tort z advocatem – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

6

Ciasto Puszysta kanapka z bana…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

11

Sernik "złota rosa"

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

9

Świąteczne ciasto – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

8

Karpatka – ciasto ptysiowe z m…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

4

Wielkanocne śniadanie - awokad…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Jajka faszerowane. Na Wielkano…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże