Korzenny chleb dyniowy

Korzenny chleb dyniowy

Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenny chleb dyniowy

Korzenny chleb dyniowy to wypiek, który idealnie łączy dynię z głębią korzennych smaków. Dzięki dodatkowi puree z dyni, miodu i żurawiny chleb ma delikatną słodycz, ale to raczej słodki akcent niż zupełnie słodki wypiek. Możesz eksperymentować także z innymi suszonymi owocami jak suszone śliwki czy morele. Do przygotowania puree z dyni najlepiej nadają się odmiany dyni o słodkim miąższu.  Na ich podstawie wybije się smak aromatycznego cynamonu.

Korzenny chleb dyniowy to doskonały wybór, kiedy szukamy czegoś, co zapewni nam poczucie ciepła i komfortu. To pieczywo świetnie komponuje się zarówno z konfiturą, jak i z serem czy pasztetem. Można je podawać z serami, różnego rodzaju pastami, a także jako towarzysz ciepłych zup.

Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?

Drożdże są ważnym składnikiem korzennego chleba dyniowego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.

Inne przepisy na domowe chleby:

Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie chrupiące bułeczki tygrysie z ciekawą skórką!

Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?

Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂

 

 

Czas całkowity: 3 godz. 15 min.
Czas wyrastania: 2 godz.
Czas wypieku: 40 min.

Składniki na korzenny chleb dyniowy:

[dla foremki 30 x 10 cm]

  1. drożdże suszone instant - 7 g
  2. puree z dyni - 200 g
  3. mleko - 160 ml
  4. cynamon - 1 łyżeczka
  5. żurawina suszona - 50 g
  6. sól - 8 g
  7. miód - 25 g
  8. mąka pszenna chlebowa - 500 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb
  2. miska do wyrabiania ciasta na chleb
  3. czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
  4. płaska blacha do pieczenia chleba

 

Jak przygotować korzenny chleb dyniowy?


1. Dynię oczyszczamy, kroimy na kawałki podobnej wielkości. Smarujemy delikatnie oliwą lub olejem i oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 20-30 min. lub do momentu, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy na puree. Takie puree można przygotować do 2-3 dni wcześniej i przechować w lodówce.
2. Mleko mieszamy z miodem i stopniowo wlewamy do mąki pszennej chlebowej wymieszanej z suszoną żurawiną, cynamonem, drożdżamy oraz solą i puree z dyni.
3. Wyrabiamy elastyczne ciasto na korzenny chleb dyniowy odchodzące od dłoni. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
4. Wyrośnięte ciasto na korzenny chleb dyniowy delikatnie rozciągamy i formujemy w podłużny wałek. Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej o długości ok. 30 cm. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięty korzenny chlebek dyniowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min. lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów