Korzenne czekoladowe tofurniczki


Pyszne i całkiem świąteczne korzenne tofurniczki. Z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym. Bardzo czekoladowe. Podane z polewą i ziarenkami granatu. Są na prawdę świetne! Myślę, że to ciekawy pomysł na przedświąteczny, lekki i zdrowy wypiek :)

Korzenne czekoladowe tofurniczki
/8 porcji/
180g tofu
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
60g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
2 łyżki stewii
100ml mleka kokosowego
150ml dowolnego mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
dekoracja:
50g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 granatu
Czekoladę rozpuścić. Mikserem rozmiksować na gładką masę tofu, kaszę jaglaną, czekoladę i oba mleka. Dodać przyprawę, kakao i stewię. Ponownie zmiksować. Masa powinna być bardzo jednolita.
Przelać ją do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tofurniczki na 15 minut. Wyjąć (nie będą do końca zastygnięte, ale za to na środku ścięte i popękane) i ostudzić. Wstawić, najlepiej na noc, do lodówki, aby stężały.
Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Ostudzić lekko. Wyjąć pestki z granatu. Przygotowaną polewą polać tofurniczki i posypać pestkami granatu. Smacznego!