Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem

Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W trakcie ubiegłego weekendu poczułam już zapach Świąt. Tak, wiem trochę za wcześnie na kolędy, ale nic nie poradzę, że unoszący się po każdym kącie domu aromat cynamonu to dla mnie znak, że grudzień już tuż, tuż…

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto o zdecydowanym, korzennym smaku i mocnej nucie melasy. Z gatunku tych ciężkich i wilgotnych, które zachowują świeżość przed dobrych kilka dni. Tak nam smakowało, że chyba zastąpi w tym roku na wigilijnym stole klasyczny piernik.

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem

Agata, 14 października 2013

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Oba rodzaje cukru ubij z olejem. Ciągle miksując dodaj kolejno jajka. Do tak powstałej masy wlej melasę. Połącz suche składniki (mąkę, sodę, proszek i pozostałe przyprawy). Dodaj je do ciasta na zmianę z piwem, w trzech częściach (1/3 suchych, połowa piwa 1/3 suchych, połowa piwa, 1/3 suchych), miksując za każdym razem masę do połączenia składników.

Formę do ciasta bardo dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką, nadmiar mąki wysyp. Do formy wlej ciasto, piecz ok. 60 minut w 180 oC. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut przed wyjęciem ciasta z blachy.

Kategorie przepisów