Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem

Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem

To ciasto upiekłam z okazji Mikołajek, do pracy*. Jest naprawdę bardzo wilgotne (kawałek przykleił mi się nawet do foremki, nie zapomnijcie więc wysypać przed pieczeniem wysypać jej mąką!), z intensywnie korzennym aromatem złamanym gorzkim, karmelowym posmakiem Guinnessa, który nie tylko świetnie smakuje, ale barwi też ciasto na głęboki, czekoladowy kolor.

* dlatego tak mało zdjęć, rano nie zdążyłam zrobić więcej:)

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem

Agata, 10 grudnia 2011

Zdjęcie - Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Piwo doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj sodę (uwaga, będzie bulgotać!), następnie oba rodzaje cukru i melasę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Płynne składniki (mieszankę z piwem) wlej do dużej miski, wbij jajka i olej- ubij. Partiami, po 1/3, dokładaj suche składni, dokładnie mieszając po każdym etapie.

Gotową masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (proponuję krupczatkę). Piecz ok. 40 minut w 180 oC.

Ciasto wystudź w foremce, ozdób lukrem.

Kategorie przepisów