Korzenna zupa jabłkowa


Korzenna zupa jabłkowa
To moja kolejna propozycja w ramach Zimowego festiwalu zup :-)
Macie ochotę na nietypową słodką zupę z nutą cynamonu i goździków? Zapraszam :-)
Składniki:
ok. 1 litra wody
3 średnie jabłka
ok. 70 g demerary (jeśli chcecie aby zupa była słodsza możecie dodać więcej)
5 goździków
2-3 cm kory cynamonowej
60 ml rumu (ja użyłam białego Bacardi)
mała szczypta soli
szklanka drobnego makaronu
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i wsypać demerarę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do wody z cukrem dodając goździki oraz cynamon. Całość gotować ok. 25-30 min. aż jabłka będą miękkie. Wyłowić z zupy goździki i cynamon (nie będą już potrzebne ponieważ oddały smak i zapach w trakcie gotowania). Wlać rum i następnie wszystko zmiksować blenderem, aż zupa nie będzie miała grudek. Gotować jeszcze przez ok. 10 min.
Podawać z drobnym makaronem i łyżką śmietany.
Smacznego :-)