Korzenna nalewka malinowa

Korzenna nalewka  malinowa

Pozostańmy jeszcze przez chwilę w klimacie malinowym. Ale też lekko jesiennym bo nalewka, którą chcę dzisiaj przedstawić pięknie pachnie cynamonem i goździkami. Doskonała na jesienne lub zimowe wieczory. Wspaniale rozgrzewa i doskonale smakuje. 

Zdjęcie - Korzenna nalewka  malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 l spirytusu
  • 1/2 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków

Maliny zasypać cukrem i trzymać aż puszczą sok, w którym cukier się całkowicie rozpuśći. Po tym czasie zlać sok, dolać spirytus i dołożyć cynamon i goździki. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować nalewkę i odstawić. (najlepiej  na pół roku)

Na zdrowie.

Kategorie przepisów