Korzenna babka dyniowa

Nie ma nic lepszego, niż kubek herbaty i kawałek pachnącego cynamonem ciasta z dynią!
Dzięki dodatkowi dyni placek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Cynamon i kardamon sprawiają zaś, że pachnie wprost obłędnie!
Z podanych proporcji upieczecie babkę o średnicy ok.22 cm.

- mąka pszenna - 1 szklanka
- puree z dyni - 1 szklanka *
- cukier - 3/4 szklanki
- cynamon - 1/8 łyżeczki
- kardmon - 1/8 łyżeczki
- masło - 50 g, miękkie
- sól - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 2 szt
*puree z dyni przygotuj wg przepisu np. TEGO . Dynię upiecz do miękkości, oddziel skórkę, zmiksuj miąższ.
Zmiksuj na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj cynamon, kardamon, wbij (ciągle miksując) kolejno jajka.
Połącz z dynią.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Foremkę nasmaruj masłem (możesz dodatkowo obsypać ją mąką/bułką tartą- ja lubię używać krupczatki). Wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź, wyjmij delikatnie z foremki.