Koreańskie placuszki z tuńczyka


Tuńczyk z puszki nie jest może jakimś wykwintnym produktem, ale ma wiele zalet. Przede wszystkim zawsze można go mieć w szafce i wykorzystać w razie potrzeby do przygotowania smacznego obiadu na szybko. Szczególnie polecam ten przepis, bo z prostych składników powstaje zaskakująco ciekawe, aromatyczne danie o azjatyckim charakterze. Oryginalnie te placuszki nazywają się Chamchijeon i są popularną w Korei Południowej przekąską, często zabieraną w lunch boxach.
Placuszki z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka
- 1 cebula, posiekana
- 1 dymka, posiekana
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżki oleju
1) Wymieszać wszystkie składniki.
2) Nakładać porcje na rozgrzany olej, spłaszczyć, wyrównać
i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuki: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal