Koreańskie ciastka kawowe

Koreańskie ciastka kawowe

Kawa to ulubiony napój wielu osób, które nie wyobrażają sobie bez niej swojego dnia. Poza byciem smacznym trunkiem, który pobudza i dostarcza energii kawa może sprawdzić się również jako składnik wypieków, o czym doskonale wiedzą Koreańczycy, którzy z chęcią kupują w cukierniach czy kawiarniach ciastka z ich dodatkiem. Ich przygotowanie jest łatwe, a produkty dostępne, dlaczego więc nie spróbować ich również w Polsce?

Zdjęcie - Koreańskie ciastka kawowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiastka jak ziarenko kawy

Co czyni te ciastka tak wyjątkowymi, iż z chęcią są kupowane? Ich kształt, który przypomina ziarenko kawy, tylko w większej proporcji. Któż bowiem nie skusi się na zakup czegoś, co ładnie się prezentuje? Poza wyglądem również zapach i wyczuwalny smak kawy sprawiają, że dla miłośników tego napoju takie ciastka będą czymś, co z pewnością posmakuje.

Kawa, nad którą od lat trwają i wciąż trwać będą przeróżne badania, jest substancją, która ma korzystny wpływ na ludzki organizm, o ile jest przyjmowana z głową, w odpowiedniej dawce. Wśród właściwości, jakie posiada, wymienić można między innymi obniżenie stresu, poprawę potencji, zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję i cukrzycę, poprawę krążenia krwi.

Przygotowanie koreańskich ciasteczek kawowych to sprawdzony sposób na zaskoczenie gości czymś zupełnie nowym. Warto sięgnąć po przepis i przekonać się na własnej skórze, jak dobre są.

Zdjęcie - Koreańskie ciastka kawowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Ciastka
Kuchnia: Koreańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 8 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 12 min.
Kalorie: 220 kcal

Niezwykle popularne w Korei ciasteczka kawowe o kształcie ziarenek kawy. Dużo pracy ale dla efektu warto. Prosty przepis na ciastka.

Składniki:

  • 100 g masła

  • 80 g cukru pudru

  • 160 g mąki

  • 1 łyżka kakao

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

  • 15 ml gorącej wody

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

  • Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsypać do małej miseczki. Zalać 15 mililitrami ciepłej wody, rozmieszać i rozpuścić.
  • W misce umieścić miękkie masło, dodać cukier puder, mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i jedno żółtko jaja. Do mieszanki w misce wlać przygotowaną kawę.
  • Zagnieść razem wszystkie składniki do momentu utworzenia zwartego ciasta. Całość ukulać w kulę, owinąć ciasno folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut – w przypadku, kiedy chce się, by ciasto szybciej było gotowe, można włożyć je na 15 minut do zamrażalnika.
  • Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Urwać z niego niewielki kawałek, za pomocą dłoni kulać ciasto jak na kopyta. Za pomocą noża odciąć kawałki według chęci, z każdego ukulać ziarenko kawy, na środku naciąć nożem dla nadania kształtu – nie nacinać zbyt głęboko, inaczej ciastko podczas pieczenia będzie miało dwie części zamiast spodziewanego kształtu.
  • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp – ciastka urosną podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 12 minut.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Ciastka można zjeść jako przekąskę, nadają się również na słodki podarunek dla bliskiej osoby.
  • Z podanej liczby składników powstać może – w zależności od wielkości ciastek – od kilkudziesięciu do ponad stu sztuk.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów