Kopytka z serem

Kopytka z serem

Dzisiaj przepis na kopytka-kluseczki wg. siostry Anastazji. Jeżeli zostanie Wam jeden ugotowany ziemniak z poprzedniego dnia, nie wyrzucajcie…na następny dzień przygotujcie kopytka-kluseczki z serem i cynamonem. Wystarczy przepuścić ziemniaki i ser przez praskę lub maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i olej. Kluseczki bardzo szybko się gotują, więc jest to pomysł na szybki i syty obiad. W oryginalnym przepisie jest 6 dkg. mąki ziemniaczanej, ja zwiększyłam do 12dkg, ponieważ mój ser był bardzo wilgotny. Masa na kluseczki ma lekko kleistą konsystencję, ale dobrze się na niej pracuje, jeżeli blat i dłonie oprószymy mąką pszenną. Polecam:)

Zdjęcie - Kopytka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki dla 3-4 osób

  • 1/2 kg. sera białego
  • 1 średniej wielkości ziemniak 10-15dkg (ugotowany i przestudzony)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ok.10 dkg mąki ziemniaczanej
  • maka pszenna do podsypania
  • 120g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  1. Ser i ziemniaka przepuszczam przez praskę lub maszynkę.
  2. W większym garnku podgrzewam posoloną wodę.
  3. Do miseczki daję masę serowo-ziemniaczaną, dodaję jajka, olej, mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu, wszystko krótko wyrabiam na gładką masę.
  4. Stolnicę i dłonie posypuję mąką pszenną.
  5. Odrywam małe kawałki ciasta, formuję wałek o średnicy 2cm. Lekko spłaszczam nożem, tępą stroną noża robię nacięcia i kroję na skośne kawałki.
  6. Kopytka wrzucam na wrzątek, kiedy wypłyną gotuję pół minuty.
  7. Masło topię, dodaję cukier i płaską łyżeczkę cynamonu.
  8. Kluseczki podaję polane sosem z masła i cynamonu. Smacznego!!!

Zdjęcie - Kopytka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów