Kopytka z serem i dynią

Kopytka z serem i dynią
 Tej jesieni dynia rządzi w mojej kuchni, kolejny obiad z jej udziałem, to kopytka serowo – dyniowe. Pure z dyni przeciskam przez praskę razem z twarogiem i gotowanymi ziemniakami. Kopytka krótko gotuję i podaję z masłem cynamonowym. Talerze pełne słonecznych kolorów i pysznych korzennych smaków

Zdjęcie - Kopytka z serem i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g dyni surowej Hokkaido
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 3/4 szkl białego sera
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
Do podania
  • masło
  • kardamon i cynamon
  • cukier brązowy
Ziemniaki gotuję i odcedzam. Dynię kroję w grubsze plastry i piekę w piekarniku, około 30 minut, do miękkości. Z dyni ściągam skórkę. Ziemniaki, dynię i ser mielę lub przepuszczam przez praskę. Do masy dodaję mąkę i jajko. Wyrabiam ciasto, jeżeli ciasto będzie kleiste, dosypuję trochę mąki. Ciasto dzielę na kilka części. Na posypanym mąką blacie formuję wałeczki, o średnicy około 3 cm. Kroję je na małe kawałki i delikatnie spłaszczam widelcem. Kopytka daję do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 1-2 minuty, od chwili wypłynięcia. Odcedzam na sitku. Podaję z gorącym, roztopionym masłem, cukrem i korzennymi przyprawami. Smacznego

Zdjęcie - Kopytka z serem i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów