Konfitura z żurawiny do serów i mięs

Konfitura z żurawiny do serów i mięs
Lubię jesień za jej zapachy, kolory i dary w postaci owoców. Właśnie teraz mamy sezon na żurawinę, na targowiskach można kupić świeże owoce z bieżących zbiorów. Warto przygotować kilka małych słoiczków, prostej konfitury, która ożywi smak świątecznych pieczeni, lub będzie wspaniałym dodatkiem do oscypka na ciepło. Bardzo polecam

Zdjęcie - Konfitura z żurawiny do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 400 g żurawiny
  • 3/4 szklanki soku  pomarańczy
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek cukru
Żurawinę daję do miseczki, dolewam wodę, owoce dokładnie czyszczę, wodę wylewam. Czynność powtarzam. Do rondla z grubym dnem daję sok, wodę i żurawinę. Wszystko podgrzewam na większym ogniu, pod przykryciem. Kiedy wszystkie owoce popękają, zmniejszam ogień. Do przecieru dodaję cukier, całość mieszam drewnianą łyżką i nadal smażę. Konfiturę smażę około 20 minut, na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła. Małe słoiczki ( czyste i wyparzone ) napełniam gorącą konfiturą i zakręcam. Obracam do góry dnem i odstawiam. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego

Zdjęcie - Konfitura z żurawiny do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z żurawiny do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów