Konfitura z czerwonej cebuli

Błyskawiczny dodatek do wielu potraw. Korzenna konfitura z czerwonej cebuli doskonale pasuje do pasztetu, pieczonych mięs, serów, jako nadzienie do tart lub po prostu na kanapki. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy pokroić cebulę i trochę posmażyć z dodatkami. Najlepiej przechować ją w zamkniętym słoiczku w lodówce. Przygotujcie koniecznie na Święta, albo obdarujcie pyszną konfiturą swoich bliskich!
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- 1 ½ łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie (pilnuj, aby nie przypalić cebuli).
Gdy cebula zmieni kolor dodaję cukier, cynamon, sos balsamiczny i sól. Mieszam i smażę jeszcze 10 minut na średnim ogniu. Często mieszam, aby się nie przypaliło.