Konfitura z ananasa

Konfitura z ananasa

Latem kupuję dużo owoców, także tych egzotycznych, ale w tym roku wyjątkowa plaga muszek owocówek nie pozwalała trzymać ich na wierzchu. A jak owoce leżą w lodówce to nie sięga się po nie tak łatwo. Tym sposobem ananasy, które zakupiłam już bardzo dawno zbliżały się do kresu swojej przydatności. I wtedy właśnie pomyślałam, że skoro melon tak świetnie nadawał się na dżem to może i z ananasa  da  się coś zrobić. Nie zesmażył się tak idealnie dlatego pomogłam sobie blenderem ale smak  konfitury jest naprawdę wspaniały. Jeśli tylko lubicie te egzotyczne owoce, a jestem pewna że tak bo przecież ich nie da się nie lubić, na pewno Wam posmakuje. Ja nie pasteryzowałam konfitury bo zesmażyłam tylko dwa, średniej wielkości ananasy, no i podejrzewam, że są one zbyt drogie na masową produkcję domowych przetworów, jednak jeśli ktoś ma ochotę, na pewno warto.

Zdjęcie - Konfitura z ananasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 ananasy
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Ananasy obrać, ze skóry, wyciąć twardy środek, pokroić w kostkę. Włożyć owoce do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Kiedy puszczą sok, wstawić na mały ogień i smażyć, aż będą mięciutkie lub zesmażą się do pożądanej konsystencji. Jeśli nie,  można zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoiczków.

Konfitura wybornie smakuje z pleśniowym serem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów