Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla

Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla

 

Zdjęcie - Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKompot z rabarbaru i czereśni.

 

Kompot z rabarbaru i czereśni

Pyszny, domowy kompot z rabarbaru i czereśni z dodatkiem mięty i plasterków cytryny. Doskonały do obiadu, najlepiej smakuje schłodzony.

 

Kompot z rabarbaru

Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z rabarbaru

 

  • około 1,5 litra wody stołowej
  • 7 łodyg rabarbaru
  • około 2 szklanki czerwonych czereśni
  • 3/4 szklanki cukru
  • mięta, plasterki cytryny do podania


Kompot rabarbarowy

Przygotowanie:

Krok 1.

  • Czereśnie przebrać, opłukać i osączyć.
  • Rabarbar umyć, odciąć górną część zakończoną liśćmi i stwardniałą część przyziemną. Łodygi rabarbaru pokroić na około 2cm kawałki.

Krok 2.

  • W dużym garnku na kompot zagotować wodę z cukrem (ilość cukru warto dostosować do własnego smaku). Następnie włożyć rabarbar i czereśnie, zagotować na niewielkim ogniu, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia i nie odkrywając garnka pozostawić kompot z rabarbaru i czereśni jeszcze na minimum 15 minut. Owoce powinny być napęczniałe, miękkie i całe. Gotowy kompot schłodzić.
  • Kompot rabarbarowy można podawać do obiadu z dodatkiem świeżej mięty i plasterków cytryny.

Mam nadzieję, że przepis na kompot z rabarbaru i czereśni spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)




Zdjęcie - Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKompot z rabarbaru z czereśniami.
Zdjęcie - Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKompot z rabarbaru z czereśniami.

Kategorie przepisów