Kolorowa sałatka z koprem włoskim
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 15 minut
Był taki moment kiedy robiłam ciągle te same sałatki do obiadu i wydawało mi się, że wszystko już było i niczego nie da się już wymyślić. Był to mój błąd bo prawie zawsze używałam tych samych składników, więc nic dziwnego, że wszystkie sałątki były do siebie podobne. Moja dzisiejsza kompozycja zawiera koper włoski i pieczarki. Pieczarki w wersji surowej co do niedawna też było dla mnie nie do przełknięcia. Jednak upodobania zmieniają się wraz z upływem czasu. Zachęcam do wypróbowania. Sałatka doskonale pasuje do mięs z grilla.
Składniki:
- sałata lodowa - 1/2 główki
- kukurydza - 1/2 puszki
- koper włoski - 1 bulwa
- pieczarki - ok. 6 sztuk
- czerwona cebula - 1 sztuka
- pomidory - 1sztuka
- szczypior - do posypania
- majonez - 1 łyżka
- jogurt grecki - 3 łyżki
- sok cytryny - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcja:
Sałatę i koper poszatkować. Kukurydzę odsączyć, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, pomidora w kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki.
Jogurt, majonez, sok z cytryny umieścić w kubku. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godź. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)