Koktajl Zielono Mi...

Koktajl Zielono Mi...

Moda na zielone smoothie, po naszemu zielone koktajle, przyszła do nas zza oceanu. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw i owoców. Główną zaletą zielonych koktajli jest duża zawartość chlorofilu, czyli barwnika roślinnego zwanego "zieloną krwią". Chlorofil oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga regenerację czerwonych krwinek, stymuluje regenerację komórek. Najlepszym źródłem chlorofilu są zielone rośliny liściaste. Obróbka termiczna niszczy większą część chlorofilu zawartego w warzywach, dlatego zaleca się spożywanie ich w postaci surowej. Zjedzenie główki sałaty czy pęczka pietruszki może czasem stwarzać problemy natury logistycznej, ale już w postaci zmiksowanej z owocami jako pyszny koktajl nie będzie wcale takie trudne. Co więcej urozmaici naszą dietę o nowe smaki i składniki odżywcze, a w ciepłe dni będzie świetnym sposobem na zdrowe orzeźwienie.
Zdjęcie - Koktajl Zielono Mi... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:1 szklanka liści szpinaku
pęczek natki pietruszki
1 banan
1 kiwi
1 szklanka soku jabłkowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 limonki

Przygotowanie:Najpierw miksujemy zielone składniki (szpinak i pietruszkę) z sokiem jabłkowym, aż do uzyskania zielonego płynu. A następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Podajemy z kilkoma kostkami lodu.


Zdjęcie - Koktajl Zielono Mi... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów