Kokosowy pudding chia z mango


Prosty i pyszny deser z namoczonych w mleku białych nasion chia, z dodatkiem musu ze świeżego mango. Do jego przygotowania należy użyć dobrej jakości mleczka kokosowego z puszki. Dla osób dbających o linię mleczko może być jak najbardziej w wersji light. Minimalny czas potrzebny do zagęszczenia puddingu chia to 2 godziny, choć najlepsze efekty uzyskamy zostawiając go na około 12 godzin. Z podanych składników, uzyskamy 2 porcje puddingu.
Składniki:
- 1 szklanka mleczka kokosowego z puszki,
- 3 łyżki białych nasion chia,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 dojrzałe mango,
- 2 łyżki chipsów kokosowych.
Do szklanego naczynia wlać mleczko kokosowe, łyżkę syropu klonowego i wsypać 3 łyżki nasion chia. Zamieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. W trakcie tego czasu pudding należy przemieszać kilka razy - średnio co 10 - 15 minut.Mango obrać, pokroić w kostkę i za pomocą blendera zmiksować całość na mus.Kiedy pudding jest już gęsty, przygotować 2 szklane naczynia i układać w nich warstwami 3 x pudding i 2 x mus z mango.Na wierzch każdego deseru, ułożyć po kilka lekko podsmażonych na suchej patelni chipsów kokosowych.Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis