Kokosowe mini serniczki


Przygotowanie tych serniczków polecam zacząć od kokosowej posypki. Nagrzej piekarnik do 180C.
Składniki na kokosową posypkę:
- 30g mąki
- 40g cukru (można dodać mniej)
- 20g wiórków kokosowych
- 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na masę serową:
- 100g mielonego twarogu
- 50g mascarpone
- 70g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ucieraj aż powstanie gładka masa.
Ostatnim etapem jest przygotowanie bazy pod serniczek z ciasteczek.
Składniki na spód:
- 73g ciasteczek digestive (6 sztuk)
- 20g margaryny
Przygotuj papilotki. Wybrałam takie o wysokich brzegach dzięki czemu łatwiej wyjmowało mi się serniczki przed podaniem. Papilotki umieść w formie na muffiny i napełnij masą na spód. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Ubij okruszynki odwrotną stroną łyżeczki aby masa była gładka z wierzchu. Następnie nałóż masę serową do wszystkich papilotek a na wierzch nasyp przygotowanej wcześnie kokosowej posypki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw w foremce, w której się piekły, na pół godziny. Podawaj kiedy będą już zupełnie zimne.

Wydrukuj przepis