Kokosowe curry z dyni i cieciorki

Kokosowe curry z dyni i  cieciorki

Zdjęcie - Kokosowe curry z dyni i  cieciorki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowe curry z dyni i  cieciorki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

około kilograma dyni - bez pestek i pokrojonej w średnią kostkę

400 g ugotowanej cieciorki

3 łyżeczki zielonej, tajskiej pasty curry

2 drobno siekane cebule

3 spore łodygi trawy cytrynowej zmiażdżone nożem

6 ziaren kardamonu - lekko rozgniecionych

łyżeczka nasion gorczycy

250 ml rosołu wegetariańskiego albo lekko solonej wody

400 ml mleka kokosowego

olej do smażenia

+ 2 limonki i sporo liści mięty

W garnku o grubym dnie podgrzałam na oleju najpierw kardamon z gorczycą, a następnie dodałam cebule, pastę curry i trawę cytrynową. Smażyłam krótko, aż zacznie pachnieć. Dodałam dynię (użyłam dyni hokkaido, która szybko mięknie) i cieciorkę. Zalałam je mlekiem i wodą z solą. Zamieszałam, zagotowałam, a następnie dusiłam pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.

Gotowe curry przełożyłam do głębokiego talerza. Polałam sokiem z połowy limonki i posypałam miętą. W sumie do dobre danie, ale dla mnie zbyt mdłe i niewyraźne w smaku. Wolę jednak ostrzejsze curry. 

Przepis znaleziony w internecie.

Kategorie przepisów