Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną

Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną

Miałam dziś niebywałą przyjemność przywołania w pamięci dziecięcych wspomnień, a to wszystko za sprawą zapachów. Ogród rodziców znacząco ewoluował od czasu kiedy biegałam po nim bosymi stopami, dziś jednak odkryłam, że wciąż pachnie tak samo. Nad niezmiennie tą samą furtką zwisa pnąca, intensywnie pachnąca róża o kremowych płatkach. W okolicach starej gruszy kwitnie klomb założony ku chwale piwonii, moje ulubione rośliny kwitnące, sama nie wiem czy wolę różowo-białe, różowe, czy może białe jak śnieg. W granicy ogrodu swe gałęzie rozpościera sosna czarna, która poruszoną za każdym razem uwalnia intensywny, żywiczny zapach. Zapach ma jednak głębokie znaczenie i zakorzenia się w nas na całe życie, mogąc przywołać nawet dawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...? Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
260 g zimnego masła
około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody


Nadzienie:

700 g rabarbaru
1 świeży ananas
50 g suszonej żurawiny
1 laska wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


dodatkowo:
żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania, cukier puder


Przygotowanie:


1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę
2. Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
3. Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki, młodego rabarbaru nie trzeba obierać 4. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne punkciki, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę, rabarbar i ananasa włożyć do dużej miski
5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok 2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki 6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski 7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C
8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta, tworząc szachownicę, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut 10. Chodne posypać cukrem pudrem
Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów