Kokosowa pierś kurczaka z chrupiącą skórką

Kokosowa pierś kurczaka z chrupiącą skórką
Kiedy zerkam na datę ostatniego posta to mam wyrzuty, ale musicie mi uwierzyć.... że nie mam kiedy dodawać nowych wpisów.
Pracuję zawodowo po kilkanaście godzin dziennie i mamy sezon, który pomału się kończy. Wierzę, że już za kilka tygodni będę mieć więcej czasu na klikanie i publikowanie - bo gotuję i piekę non stop :)

Przedstawiam dziś jednonaczyniowy i szybki obiad, propozycję na danie szybkie, smaczne i wyjątkowe. Ze względu na dodatek szafranu i kaparów - wręcz eleganckie!

Zdjęcie - Kokosowa pierś kurczaka z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka ze skórą i z kością
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • około 150 g suchego ryżu
  • sól do smaku - ja nie daję, bo mam już odpowiednio doprawiony bulion
  • łyżka kaparów
Przygotowanie:
  • kurczaka umyć, osuszyć, oddzielić od kości i przygotować pojedyńcze piersi
  • rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego, obsmażyć filety z kurczaka z każdej strony na złoty kolor
  • naczynie wysmarowań pozostałą łyżką tluszczu kokosowego, rozsypać na to ryż
  • pomiędzy ryż ułożyć obsmażone piersi z kurczaka, całośc posypać szafranem i podlać bulionem (bulion musi być w letniej temperature, nie może być gorący)
  • naczynie przykrywamy i stawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy pod przykryciem około 1 godziny
  • w trakcie pieczenia zaglądamy, czy nie należy podlać ryżu bulionem, na ostatnie 10 minut naczynie odkrywamy, żeby kurczak nam się troszkę zarumienił i dodajemy kapary
  • podajemy w towarzystwie mizerii lub innej ulubionej jarzynki do obiadu

Zdjęcie - Kokosowa pierś kurczaka z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów