Kokosanki w dwóch odsłonach

Kokosanki w dwóch odsłonach

Zdjęcie - Kokosanki w dwóch odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z tego co mi wiadomo, kokosy nie rosną w żadnym z krajów, do których możecie mnie wysłać (poprzez Sondę) na kulinarne wakacje razem z cititravel.pl (nie mylę się, prawda?)

Zdjęcie - Kokosanki w dwóch odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fakt ten nie ma jednak w tym momencie większego znaczenia, bo desery kokosowe po prostu uwielbiam, a spotkać je można na szczęście w większości krajów na świecie. Te kokosanki są wyśmienite: lekko chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.

Zdjęcie - Kokosanki w dwóch odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z części masy upiekłam tradycyjne ciasteczka, z reszty krążki, które podałam w formie lodowej kanapki z owocami. Pysznej!

Zdjęcie - Kokosanki w dwóch odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosanki w dwóch odsłonach

Agata, 23 sierpnia 2012

Zdjęcie - Kokosanki w dwóch odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka posól i ubij na sztywną pianę.

Ciągle ubijając wsyp mąkę po 1/4 cukru. Miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Masę nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temp. 160 oC, ciasteczka nie mogą być za ciemne.

Możesz też uformować z nich okręgi, które po upieczeniu przełóż porcją lodów owocowych i kawałkami owoców (ja wybrałam lody porzeczkowe i jeżyny), robiąc tym sposobem "lodową kanapkę".

Kategorie przepisów