Kokosanki na ksylitolu
            Moja kolejna próba produkcji słodyczy bez cukru. Po wielkanocnym serniku przyszła pora na drobniejsze wypieki. Tym razem proponuję Wam kokosanki - bez cukru, bez mąki. Bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam.
 
Kokosanki bez cukru
SKŁADNIKI:
(40 dużych kokosanek)
- 4 duże jajka (lub 5 małych)
 - 20 dkg ksylitolu
 - 20 dkg płatków owsianych
 - 30 dkg wiórków kokosowych
 
- Płatki owsiane rozdrobnij w malakserze - nie jest to konieczne.
 - Oddziel żółtka od białek.
 - Ubij białka na sztywno. Nadal ubijając dodawaj po łyżce ksylitolu oraz po jednym żółtku.
 - Do piany dodaj płatki i wiórki. Wymieszaj.
 - Na wyłożoną papierem blachę układaj łyżką okrągłe ciastka. Piecz w temperaturze 180 stopni C do ładnego zezłocenia.
 
            