Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Kokosanki, bezglutenowe pyszności
Zdjęcie - Kokosanki, bezglutenowe pyszności - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łatwe i szybkie w przygotowaniu kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka. Polecam :)
Składniki na 8 mini muffinek:
  • 1 białko jajka
  • 50g cukru
  • 100g wiórków kokosowych
Zdjęcie - Kokosanki, bezglutenowe pyszności - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny, jeżeli nie jest pokryta warstwą nie przywierającą, natłuść.
Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta.
Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły. Następnie delikatnie, okrawając brzegi nożem, wyjmij kokosanki na talerz i odstaw do przestudzenia.
Zdjęcie - Kokosanki, bezglutenowe pyszności - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów