Kokosanki (bez jajek)

Kokosanki (bez jajek)

Bardzo proste i smaczne ciasteczka, do ich przyrządzenia potrzeba tylko trzech składników. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy wszystko wymieszać, ulepić kulki i upiec.

przepis znalazłam u Komarki

 

Zdjęcie - Kokosanki (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 225 g wiórków kokosowych (ok.3 szklanki)
  • 175 ml słodzonego mleka skondensowanego (ok.3/4 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej*
  • szczypta soli

 

Mąkę połączyć z solą, wymieszać z wiórkami. Wlać mleko, mieszać, aż powstanie gęsta masa.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można lekko zwilżyć dłonie, będzie łatwiej lepić kulki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.12-14 minut, do zrumienienia.

 

* zamiast niej można użyć mąki bezglutenowej - też wyjdą dobre, sprawdziłam :)

 

Zdjęcie - Kokosanki (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Kokosanki (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Kokosanki (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów