Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy

Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy

Miałam przyjemność gościć u mojej koleżanki razem z kilkoma paniami i sześcioletnią dziewczynką. W kolorowych fartuchach przywiezionych przez naszą gospodynię z różnych zakątków świata, które w jakiś sposób stały się jej bliskie, robiłyśmy faworki, karnawałowe róże i bezę Pavlovej z pozostalych po zrobieniu ciasta na chrusty białek. Za oknami prószył śnieg, bo pogoda bardzo zadbała o karnawałowy nastrój. A my po porannej kawie i wspólnej rozmowie zabrałyśmy się za wyrabianie ciasta. Wyrzucałyśmy z siebie złe emocje z całej siły uderzając w ciasto wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza. Wałkowałyśmy je, ale w tej czynności zastępowała nas czasem maszyna. Wycinałyśmy kółka i paski, plotłyśmy kokardki lub składałyśmy z kółek surowego ciasta pyszne kwiatki. Zrobiłyśmy chrust z różnych gatunków mąk. Także z mąki orkiszowej razowej. W czasie, gdy smażyłysmy kolejne porcje faworków w piekarniku piekła się czekoladowa beza. Po pysznym lunczu przypominającym minioną jesień, bo była nim grzybowa tarta, bardzo niedługo nadeszła pora deseru. Upieczoną bezę pokryła wartwa bitej śmietany i owoców, próbowałyśmy także świeżo zrobionych faworków i róż. Kuchnia była oprószona cukrem pudrem, a za oknami cieszył widok białych brzóz i padającego śniegu. Zimowa aura. Pyszne smaki. Niesamowita atmosfera. Cudowna gościna. I pudełka słodyczy przywiezione do domu, dla bliskich.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  faworki były robione z samych żółtek, trzeba więc było jakoś zagospodarować pozostawione białka, stąd tort Pavlova

Faworki

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

450 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

110 g żółtek

250 ml gęstej śmietany 30%, lekko kwaśnej

ok. 4 kostek smalcu

ok. 200 g cukru pudru

ok. 50 g cukru waniliowego (zwykły cukier zmieszany z ziarenkami wanilii)

25 ml spirytusu

Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, śmietaną i spirytusem. Wyrabiamy na elastyczną masę. Następnie miksujemy ciasto końcówką do miksera przeznaczoną do wyrabiania ciężkich ciast. Trwa to ok. kwadransa. Po wyrobieniu zbijamy ciasto wałkiem, wiele razy i bardzo mocno, po każdej serii uderzeń ciasto trzykrotnie składając. Ciasto rozcięte na połowę powinno mieć dużo pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.

Przygotowujemy drewniane tace, przykrywamy je ręcznikiem papierowym. Cukry mieszamy ze sobą.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
nie wszyscy lubią wałkować ciasto

Ciasto leciutko podsypując mąką wałkujemy na cienkie placki, kroimy je w paski i robimy kokarki, lub wycinamy kółka i tworzymy róże.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   faworki mogą być różne, kwadratowe i podłużne ;-)

Przykrywamy ściereczkami surowe faworki. Ciato nie może wyschnąć. W wysokiej patelni, woku lub kwadratowym garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu. Podgrzewamy go do 190 stopni. I smażymy faworki obracając je przy pomocy patyczków do szaszłyków.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   po usmażeniu pewnej ilości faworków tłuszcz staje się ciemny, trzeba go wtedy wymienić i rozpuścić pozostałe kostki smalcu

Usmażone, niekoniecznie na rumiano, układamy na tacach warstwami. Każdą warstwę przekładamy papierowym ręcznikiem.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   surowa róża

Róże smażymy wkładając je na rozgrzany tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu, obracamy jak faworki. I gotowe. Usmażony chrust, róże pospujemy pudrem z obu stron.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   posypywaniem cukrem pudrem zajęła się mała dziewczynka

Do środeczka wystudzonych róż nakładamy czy to wiśnie z konfitur, czy łyżeczkę np. różanej konfitury.

Zdjęcie - Kobiece spotkanie - przygotowywanie karnawałowych słodyczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   pyszne karnawałowe kwiatki

Faworki mogą stać w przewiewnym miejscu lub niezbyt szczelnym papierowym pudełku przez kilka tygodni.

Kategorie przepisów