Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 500 g śliwek
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g chleba
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
do podania:
  • 400 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy (przez ok. 25 min.) odlewamy wodę z garnka i stawiamy go na chwilę na ogniu, aby ziemniaki delikatnie się osuszyły. Ugotowane i wciąż gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, pozostawiamy do wystudzenia.


Śliwki przedzielamy na pół, wyjmujemy pestki.

Do zimnej masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli. Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto i rolujemy je w wałek. Odcinamy plaster ciasta, który następnie spłaszczamy w dłoniach. Ciastem szczelnie owijamy śliwkę. Czynność powtarzamy z resztą ciasta i owoców.


Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.


Chleb rozdrabniamy malakserem na drobne okruchy, które prażymy na rozgrzanym oleju Kujawskim, aż staną się chrupiące. Chleb przesypujemy do miski, mieszamy z cynamonem i brązowym cukrem.


Knedle tuż przed podaniem obtaczamy w prażonych okruchach i podajemy ze śmietaną.


Porada:

Zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej. Ciasto będzie ciemniejsze, ale równie smaczne.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów