Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
No i masz ci los... Od poniedziałku zaczynam praktyki. Tak bardzo chciałam ten tydzień przeznaczyć na wypoczynek, spotkania ze znajomymi, imprezy, opalanie się, a tymczasem za oknem leje jak z cebra, a ja tkwię w domu z bolącym gardłem.
Nie lubię cię, deszczu, nie lubię...

***
Sezon na truskawki powoli dobiega końca, ja mam jednak w zanadrzu jeszcze kilka czerwcowych przepisów. Niedawno robiłam pyszne knedle z truskawkami, które bardzo mi smakowały. W przeciwieństwie do knedli z morelami, które robiłam rok temu, te zrobione są z ciasta serowo-grysikowego, a nie serowo-bułczanego. Dodatek soku i skórki z cytryny nadaje im fajnego aromatu. Niestety, gotowałam je trochę zbyt długo (15 minut, zgodnie z przepisem), więc truskawki w środku trochę za bardzo rozmiękły. Myślę, że 10 minut gotowania w zupełności wystarczy.
Knedle powstały na bazie przepisu z książeczki „Lane, leniwe, śląskie” H. Szymanderskiej.

Zdjęcie - Knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
500g twarogu,
80g masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 żółtka,
sok i skórka otarta z połowy cytryny,
8 łyżek kaszy manny (grysiku),
8 łyżek mąki,
ok. 15 sztuk średniej wielkości, kształtnych truskawek,
dodatkowo:
80g masła,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki cukru

Twaróg przetrzeć przez sitko (można też użyć już zmielonego twarogu). Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku oraz stopniowo twaróg., sok i skórkę z cytryny. Dodać kaszę mannę i mąkę i dokładnie wyrobić masę. Odstawić na pół godziny, aby „odpoczęła”. Po tym czasie obsypanymi mąką dłońmi odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać je na dłoni. W każdy kawałek zawinąć truskawkę, brzegi dokładnie zlepić, formując kulę.
Wrzucać knedle do osolonego wrzątku, gotować ok. 10 minut. Podawać polane bułką tartą zrumienioną na maśle i posypane pozostałym cukrem.

Zdjęcie - Knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów